Naslovna
Privatni smještaj
Najam vozila
Izleti i transferi
Otok Korčula
Hrvatska
Kontakt

Osnovne informacije

Korčula, otok na razmeđi srednje i južne Dalmacije, poznata je po ljepoti svoje prirode i bogatoj povijesnoj baštini. Spomenimo samo otočić Proizd koji je izabran za najljepšu plažu Jadrana 2007. te grad Korčulu – jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj. Blaga klima i mnogo sunčanih dana godišnje posebno pogoduju korčulanskim vinogradima iz kojih dolaze čuvena bijela vina Grk i Pošip.

Korčula nudi brojne mogućnosti smještaja: apartmani, kuće za odmor, hoteli i kampovi, a otočke uvale rado posjećuju i nautičari. Posjetitelji mogu uživati u korčulanskim specijalitetima iz otočkih restorana, konoba i agroturizama. Onima aktivnijima na raspolaganju su i pješačke i biciklističke staze, ronilački centri i sportski tereni.

Korčula je šesti po veličini jadranski otok, dužine je 46.8 km, a sa 16,182 stanovnika drugi je najnaseljeniji hrvatski otok, odmah nakon Krka. Otok je s kopnom povezan redovnim trajektnim linijama koje prometuju između Orebića na Pelješcu i Dominči (trajektnog pristaništa u blizini grada Korčule), zatim Splita i Vele Luke te Drvenika i Korčule (samo ljeti). Brzim katamaranskim linijama grad Korčula povezan je sa Splitom i Dubrovnikom, a Vela Luka sa Splitom. Dužobalna Jadrolinijina linija povezuje grad Korčulu s Rijekom, Splitom i Dubrovnikom, a ljeti i Barijem.

Redovne autobusne linije spajaju otok s Dubrovnikom, Sarajevom i Zagrebom, a lokalne autobusne linije prometuju između otočkih mjesta.

Korčula je bila naseljena još u prapovijesti o čemu svjedoče nalazi iz Vele Spile kraj Vele Luke. Sljedećim valom iseljavanja došli su Iliri koji su za sobom ostavili brojne gradine (tvrđave). U 6 st. pr. Kr. grčki kolonisti osnivaju naselja na otoku kojeg nazivaju Korkyra Melaina (Μέλαινα Κόρκυρα) odnosno Crna Korčula zbog gustih borovih šuma. Lumbardska psefizma, nađena u Lumbardi, je kameni zapis s popisom grčkih naseljenika, a najstariji je pisani spomenik na području Hrvatske.

Otok zatim postaje dio rimske provincije, a u 6. i 7. stoljeću naseljavaju ga Slaveni. Tijekom srednjeg vijeka otok mijenja gospodare, ali svoju autonomiju proglašava Statutom grada i otoka Korčule koji je donesen 1214. Nedugo nakon toga Korčula postaje dijelom Mletačke Republike, a zatim i Habsburške monarhije do kraja Prvog svjetskog rata.

Vjeruje se i da je 1254. u gradu Korčuli rođen i Marko Polo, najpoznatiji svjetski putnik, a njegova kuća nalazi se u blizini katedrale. Ono što je sigurno jest da je on sudjelovao u pomorskoj bitci kod Korčule između Venecije (koja tada vlada Korčulom) i Genove. Đenovežani ga zarobljavaju, a on u đenovskom zatvoru zapisuje svoja putovanja do Kine.
 
Pretraga smještaja
 
Jednostavna pretraga:
Tip smještajne jedinice:
Destinacija:
Broj osoba:
 

Soba: Vela Luka

Novi smještaj: VLK884

Kategorija:
Max. kapacitet: 2
Klimatizirano: Da
Kućni ljubimci: Ne
Do mora: 20m

od: 48.00 €/dan

Komentari naših gostiju

Holiday house NOV870
GnJ Perth
A fab apartment in Tudorovica - perfect for a 'get away from it all' break. We had 1 week here and 1 in Dubrovnik - the best of both city and country. Our two children loved the pool (not that common in Croatia yet) and the 2 minute walk to ...
više »
 

+385 20 813 832
Everyday from 08.00h - 20.00h

Naslovna | Privatni smještaj | Najam vozila | Izleti i transferi | Otok Korčula | Kontakt

Mediterano Tourist Agency © 2005- 2017