Naslovna
Privatni smještaj
Najam vozila
Izleti i transferi
Otok Korčula
Hrvatska
Kontakt

Osnovne informacije

Korčula, otok na razmeđi srednje i južne Dalmacije, poznata je po ljepoti svoje prirode i bogatoj povijesnoj baštini. Spomenimo samo otočić Proizd koji je izabran za najljepšu plažu Jadrana 2007. te grad Korčulu – jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj. Blaga klima i mnogo sunčanih dana godišnje posebno pogoduju korčulanskim vinogradima iz kojih dolaze čuvena bijela vina Grk i Pošip.

Korčula nudi brojne mogućnosti smještaja: apartmani, kuće za odmor, hoteli i kampovi, a otočke uvale rado posjećuju i nautičari. Posjetitelji mogu uživati u korčulanskim specijalitetima iz otočkih restorana, konoba i agroturizama. Onima aktivnijima na raspolaganju su i pješačke i biciklističke staze, ronilački centri i sportski tereni.

Korčula je šesti po veličini jadranski otok, dužine je 46.8 km, a sa 16,182 stanovnika drugi je najnaseljeniji hrvatski otok, odmah nakon Krka. Otok je s kopnom povezan redovnim trajektnim linijama koje prometuju između Orebića na Pelješcu i Dominči (trajektnog pristaništa u blizini grada Korčule), zatim Splita i Vele Luke te Drvenika i Korčule (samo ljeti). Brzim katamaranskim linijama grad Korčula povezan je sa Splitom i Dubrovnikom, a Vela Luka sa Splitom. Dužobalna Jadrolinijina linija povezuje grad Korčulu s Rijekom, Splitom i Dubrovnikom, a ljeti i Barijem.

Redovne autobusne linije spajaju otok s Dubrovnikom, Sarajevom i Zagrebom, a lokalne autobusne linije prometuju između otočkih mjesta.

Korčula je bila naseljena još u prapovijesti o čemu svjedoče nalazi iz Vele Spile kraj Vele Luke. Sljedećim valom iseljavanja došli su Iliri koji su za sobom ostavili brojne gradine (tvrđave). U 6 st. pr. Kr. grčki kolonisti osnivaju naselja na otoku kojeg nazivaju Korkyra Melaina (Μέλαινα Κόρκυρα) odnosno Crna Korčula zbog gustih borovih šuma. Lumbardska psefizma, nađena u Lumbardi, je kameni zapis s popisom grčkih naseljenika, a najstariji je pisani spomenik na području Hrvatske.

Otok zatim postaje dio rimske provincije, a u 6. i 7. stoljeću naseljavaju ga Slaveni. Tijekom srednjeg vijeka otok mijenja gospodare, ali svoju autonomiju proglašava Statutom grada i otoka Korčule koji je donesen 1214. Nedugo nakon toga Korčula postaje dijelom Mletačke Republike, a zatim i Habsburške monarhije do kraja Prvog svjetskog rata.

Vjeruje se i da je 1254. u gradu Korčuli rođen i Marko Polo, najpoznatiji svjetski putnik, a njegova kuća nalazi se u blizini katedrale. Ono što je sigurno jest da je on sudjelovao u pomorskoj bitci kod Korčule između Venecije (koja tada vlada Korčulom) i Genove. Đenovežani ga zarobljavaju, a on u đenovskom zatvoru zapisuje svoja putovanja do Kine.
 
Pretraga smještaja
 
Jednostavna pretraga:
Tip smještajne jedinice:
Destinacija:
Broj osoba:
 

Soba: Vela Luka

Novi smještaj: VLK885

Kategorija:
Max. kapacitet: 2
Klimatizirano: Da
Kućni ljubimci: Ne
Do mora: 20m

od: 45.00 €/dan

Komentari naših gostiju

Michel - France

“Fantastic and charming location, very original house built with great taste”

Since 4 years now I have rented many summer locations with Mediterano in Vela Luka, this house is so far the best and most agreeable one. The house itself is built with a lot of ideas, taste and originality, around ...
Rebecca - Germany

Die Freundlichkeit und die Hilfsbereitschaft der Mitarbeiter im Mediterano muss man einfach noch mal erwähnen... Als die Fähre durch einen Motorschaden ausgefallen ist, sind wir zu Mediterano zurückgegangen, und die Dame hat uns dann bei der Umbuchung des Fliegers und auch bei der Organisation eines Taxis zum Flughafen Split sehr ...

više »
 

+385 20 813 832
Everyday from 08.00h - 20.00h

Naslovna | Privatni smještaj | Najam vozila | Izleti i transferi | Otok Korčula | Kontakt

Mediterano Tourist Agency © 2005- 2018